Inspiratie
‘Een grotere beweging waarbij impactvol inkopen de norm wordt’
“Mijn missie is om sociaal ondernemers en inkopers met elkaar te verbinden, zodat impactvol inkopen het nieuwe normaal wordt.” Aan het woord is Jan van der Ploeg. “Laten we vooral kijken hoe we iedereen in de maatschappij kunnen betrekken en mensen met een afstand tot een gave baan een kans geven. Natuurlijk zijn er wel barrières, die kunnen we samen oplossen”.
Als zelfstandig inkoopprofessional met 25 jaar ervaring heeft hij talloze aanbestedingen begeleid en organisaties geholpen om onder andere maatschappelijk verantwoord opdracht te geven en in te kopen. “Ik zet nu mijn kennis en expertise in om impact ondernemers en aanbestedende diensten te inspireren om impactvoller te gaan inkopen.”
“In de publieke sector zie ik dat veel aanbestedende diensten worstelen met de vraag hoe ze impact kunnen maken met hun inkoopbeleid. Tegelijkertijd ontbreekt het sociaal ondernemers vaak aan kennis over aanbestedingen en de schaalgrootte die nodig is om mee te dingen bij Europese aanbestedingen.”
Inspirerende praktijkvoorbeelden delen
Sociaal ondernemers creëren werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot ‘een gave baan’ zoals Jan het noemt en zetten zich in voor duurzame en circulaire oplossingen. Maar hoe overtuig je inkopers om hen een kans te geven? Het delen van inspirerende praktijkvoorbeelden helpt hierbij.
“Neem bijvoorbeeld Compass, een grote cateraar die samenwerkt met The Colour Kitchen. Dankzij deze samenwerking krijgen mensen met een afstand tot een gave baan de kans op een duurzame inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Hetzelfde geldt voor Code Gorilla, dat samenwerkt met het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). Zo krijgen mensen met interesse in de IT, maar zonder werkervaring, een opleiding en begeleiding van Code Gorilla en gaan ze aan de slag bij het CJIB. Dergelijke partnerschappen laten zien dat impact en zakelijk succes hand in hand gaan.
Deze verhalen deel ik dan weer bij aanbestedende organisaties. Dan neem ik bijvoorbeeld iemand van The Colour Kitchen, Breedweer of besteEHBOdoos.nlmee en laat die persoon vertellen hoe zij werken. Hoe communiceer je bijvoorbeeld goed met mensen met een autismespectrumstoornis (ASS). Want de manier van communicatie heeft impact. Wanneer iemand van The Colour Kitchen dat vanuit hun passie vertelt, dan heeft dit veel meer impact dan wanneer ik dat doe,” vervolgt Jan.
Belang van impactvol inkopen
Steeds meer organisaties erkennen het belang van impactvol inkopen, maar zowel inkopers als sociaal ondernemers missen vaak de juiste kennis om elkaar te vinden en effectief samen te werken.
Gemeenten en overheidsorganisaties willen wel impact maken, maar lopen tegen tijdsdruk en een gebrek aan expertise aan. Een mooi voorbeeld is Gasunie, waar een aanbestedende dienst samen met een impactondernemer een succesvol inkoopproces heeft opgezet met hoge klanttevredenheid als resultaat.
Impact meten en delen
Een van de grootste uitdagingen is ervoor zorgen dat de sociale impact na gunning daadwerkelijk wordt gerealiseerd. Monitoring en opvolging zijn hierbij essentieel. Social Return On Investment (SROI) wordt steeds vaker gemeten, maar het is cruciaal dat aanbestedende diensten dit ook actief monitoren en de lessen meenemen naar volgende aanbestedingen.
Daarnaast is bewustwording binnen organisaties nodig. Bij sommige gemeenten is er slechts één inkoopadviseur, waardoor de kennisdeling en implementatie van impactvol inkopen moeizaam verloopt. Samenwerken met anderen helpt dan om wel vooruit te gaan. Een mooi voorbeeld hiervan is Stichting VoorGoed in Rotterdam, die sociaal ondernemers, bedrijven, fondsen en gemeentelijke spelers samenbrengt om samen te werken aan innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken die spelen in de stad. Zo bieden zij voor ambtenaren een masterclass aan om meer inzicht en kennis te krijgen over impact ondernemen.
Samenwerken aan een duurzame toekomst
De komende jaren zal impactvol inkopen alleen maar belangrijker worden, zowel in overheidsopdrachten als bij grote ondernemingen. Binnen de City Deal Impact Ondernemen zetten overheden, sociaal ondernemers, kennisinstituten, financiële instellingen, fondsen, adviesbureaus en intermediairs zich in om de drempels voor impactondernemers weg te nemen. Dit gebeurt onder andere door kennisdeling, gezamenlijke aanbestedingen en het vergroten van de zichtbaarheid van sociaal ondernemers bij aanbestedende diensten.
“Mijn boodschap aan inkopers en sociaal ondernemers is dan ook: ga het gesprek aan, zoek de verbinding en werk samen aan een duurzame toekomst. Impactvol inkopen is niet alleen goed voor de maatschappij, maar ook voor de kwaliteit en innovatiekracht van organisaties. Als elke inkoper jaarlijks al 1 aanbesteding gunt aan een impact ondernemer dan zetten we al een mooie stap. Elk zaadje dat we planten, draagt bij aan een grotere beweging waarin impact de norm wordt.”

Meer weten of demo aanvragen?
Wil je weten wat Servates kan betekenen voor de sociale organisatie waar jij werkzaam bent? Neem dan contact met ons op. Onze medewerkers staan je graag te woord!
